Varför man får gula tänder och vad man kan göra åt det

Även om man tycker att det känns jobbigt med tänder som gulnat så kan man i alla fall vara glad över att gula tänder inte är en indikation på ett allvarligt medicinskt problem. Men vad är det då egentligen som orsakar gula tänder och hur kan man förebygga sånt här?

Åldrande

Det finns forskning som pekar på att tänderna blir allt mer missfärgade ju mer man åldras. Många gånger bidrar också genetiska faktorer och familjehistoria. Man kan alltså faktiskt ärva gula tänder. Precis som benen i kroppen förlorar benmassa minskar massan i tänderna, vilket i sig skapar en mer gul nyans i och med att gula dentinet syns genom ytan. Detta är ett djupt, gult till brunt, färgat material inuti våra tänder under emaljen.

Emaljen blir tunnare

Då emaljen på tänderna slits och tunnas ut på grund av tuggning exponeras dentinet så att tänderna ser gulare ut. Detta är den främsta orsaken till att tänderna verkar gula. Färgförändringar uppstår alltså när emaljen börjar skrapas av och mer av dentinet syns.

Felaktig diet

Såser, mörka curryrätter och svart kaffe är några av de största synderna som tenderar att fläcka ned tänderna. Här handlar det om tanniner, kemikalier som är kända för att skapa fläckar. Emaljen skadas då rester från intaget fastnar på tänderna. Soda och kolsyrade drycker bidrar också till missfärgning av tänderna. 

Rökning

Nikotin är inte bara ett missbruk, tjäran från rökning är faktiskt ganska skadlig för munhygienen som kan leda till tandköttssjukdomar och muncancer i fall. Snusning och tuggtobak faller också under denna kategori. Stora rökare klagar ofta på att de fula brunaktiga tänder som tappat känseln. 

Malning

En del människor brukar ha som vana att slipa och gnida tänderna mot varandra som en metod för att hantera stress. Vissa gör det till och med omedvetet när de sover. Denna vana, även känd som bruxism, skadar tandemaljen och leder till spröda och gula tänder.

Sjukdomar och mediciner

Forskning tyder på att få sjukdomar direkt påverkar emaljen och dentinet i munnen. Cancerpatienter som genomgår kemoterapi och strålning får missfärgade tänder på grund av kemiska reaktioner. Även antibiotika som tetracyklin och doxycyklin kan också fläcka ned tänderna.

Hjälpsamma lösningar för att bli av med gula tänder

det är möjligt att förhindra eller behandla problemet med en liten ansträngning. Ibland kan man lösa problemet enkelt med bättre tandhygien och reglering av kost. Det finns även bra metoder för tandblekning hemma som man kan pröva. Här nedan summerar vi vad du kan göra för att hålla dina tänder vita.

Tandborstning och tandtråd

Detta är det viktigaste mantrat som någon kan följa för att helt förhindra problemet. När plack och tandsten bildas på tänderna till följd av dålig tandborstning börjar de gulna. Regelbunden borstning är det bästa sättet att motverka plack och gula tänder.

Whitening tandkräm

Det finns tandkrämer på marknaden som innehåller naturliga blekningsegenskaper som kan hjälpa till viss del. De innehåller vanligtvis starkare ingredienser än konventionella tandkrämer och kan i viss utsträckning hjälpa till att få bort envisa tandfläckar.

Begränsa sött och kolhydrater

Om du letar efter en långsiktig lösning är det klokt att begränsa eller skära sockerhaltiga drycker, kolsyrade drycker och höga halter av kolhydrat eftersom de stör tandemaljen. 

Allmänna hemmetoder

Naturen har gett oss många naturliga och naturläkemedel som finns i vår miljö. Bland sådana naturläkemedel finns bakpulver och väteperoxid som har naturliga blekning. Även kol kan rengöra tänderna från fläckar. 

Du kan läsa om vårt inlägg som handlar om hårvård här

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *