Badkar

Badkar – att välja modell

Att välja rätt modell på sitt badkar kan vara klurigare än man tror. Ta en titt på hur ditt badrum ser ut, och vart du tänkt att ditt badkar ska stå. Har du mycket plats? Ska ditt badkar stå i ett hörn eller längs en vägg? Kanske vill du göra badkaret ”the center of attention” och placera det i mitten? Här kommer en lista på olika badkarsmodeller som kanske kan hjälpa dig att välja rätt!

Photo by Roberto Nickson on Unsplash

Hörnbadkar

Ett hörnbadkar kan vara rektangulärt med raka sidor eller rundad front och lika långa bakre sidor. Framsidan är klägg med panel, och baksidan är oftast öppen. Ett hörnbadkar är också idealt om man vill ha sitt badkar inbyggt. Kanske vill du bygga in ditt badkar med kakel?

Rektangulära badkar

Rektangulära badkar kan vara fristående, stå i ett hörn, eller längs en vägg. Här är valmöjligheterna många! Kanske behöver du en panel för framsidan, eller en L-panel för att täcka även en kortsida? Det går också fint att komplettera med exempelvis en badkarsvägg för att ha möjligheten att duscha i badkaret.

Sittbadkar

Litet badrum? Ingen plats för badkar? Tänk om! Ett sittbadkar tar liten plats i badrummet och genom att komplettera det med en badkarsvägg kan du enkelt ersätta duschen. En integrerad sits och handtag gör det enkelt att sitta och ta dig i och ur badkaret.

Fristående badkar

Ett fristående badkar behöver inga paneler, eller inbyggning, och kan därför stå var som helst i ditt badrum. Med ett fristående badkar sätter endast fantasin gränser när du inreder ditt badrum!

Badkar – vilket material?

Badkar kommer i många olika material, och med olika egenskaper. Det traditionella, som också är väldigt rep- och slagtåligt, är stål och emalj. Det är material som tål mycket och som därför är bra att välja om badkaret ska användas frekvent. De är ofta billiga, men kalla och kommer inte i några moderna designer. Moderna kompositmaterial som gjutmarmor och akryl kan ge badkaren intressanta och roliga former, men är mindre tåliga mot slitage. Akrylmaterial är vanligast men kan upplevas som lite plastiga. Dock är det möjligt att reparera mindre skador och polera upp det. Gjutmarmor håller värmen på vattnet bra, men kan bli ganska tunga.

Några saker att tänka på vid val av badkar

Har badkaret färdigmonterad blandare? I så fall behöver du tänka på vart du ska dra fram din vattenanslutning.

Hur många ska bada samtidigt? Om två personer ska vara i badkaret samtidigt behöver det vara åtminstone 170 * 80 cm. Volymen kan också ha betydelse. Om möjligt – undvik badkar med bräddavlopp, så får ni ut max av baddjupet.

Vart är golvbrunnen placerad? Om badrummet redan är färdigt behöver du utgå från vart golvbrunnen är placerad. Det bästa är om du kan välja ut badkar först, för att sedan placera golvbrunnen där du vill ha ditt badkar.

Våga välja det badkar du verkligen vill haGo crazy med val av modell, färg, material och placering, så blir du nöjd i många år framöver!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *