Fräscha upp ditt hem med ny färg: Lär dig måla om med en roller, i enkla steg

Hallå där! Har du någonsin funderat på att måla om hemma för att fräscha upp stämningen lite? Att lägga till en ny kulör på väggarna kan verkligen göra underverk för ett rum. Men det kan kännas skrämmande, speciellt om du är ny på att måla om. Oroa dig inte, det är faktiskt lättare än vad du tror. Allt du behöver är rätt utrustning och lite övning. Låt mig dela med mig av mina tips och tricks för att få bästa möjliga resultat på ditt nästa projekt.

Att välja rätt utrustning

Först och främst behöver du en färgbricka, en rullhållare, en rulle och möjligen ett förlängningsskaft. Vilken typ av rulle du behöver beror på vad det är för typ av jobb du ska utföra. Generellt sett används 6-8mm täckning för glans- och halvglansfärger, 10-12mm för matta färger på väggar och 20-32mm för de flesta färger på ojämna ytor som betong eller texturerade väggar.

ett rum som har målats om

Att använda en färgroller

Innan du börjar, tvätta nya rullehylsor i vatten om du ska använda vattenbaserade färger. Därefter fäster du rullen på rullhållaren. Häll sedan färg i änden av färgbrickan, men se till att inte överfylla.

Doppa rullen lätt i färgen, den ska täcka mindre än hälften av rullen. Rulla sedan fram och tillbaka på brickan för att jämnt fördela färgen på rullen. Applicera färgen på ytan i ett stort sicksackmönster. Fyll sedan i utrymmet med korsande dragningar.

Ett av mina bästa tips är att aldrig lämna en färgtäckt rulle exponerad för luften under någon längre tid. Om du tar en kort paus, linda in den i plastfolie, och rengör den ordentligt efter användning.

Jag måste erkänna, jag har själv gjort misstaget att bara dyka rätt in och börja rulla utan någon som helst teknik. Resultatet var mindre än perfekt. Men genom att följa dessa steg kan du enkelt undvika de vanligaste problemen som lätt uppkommer för nybörjare.

Läs också om att bygga altan!

Att välja kvalitetsutrustning

Även den bästa tekniken kommer dock inte att fungera med dålig utrustning. Jag har lärt mig den hårda vägen att det inte lönar sig att snåla på utrustningen. För att få bästa möjliga resultat rekommenderar jag att du investerar i proffsutrustning som kommer att hålla livet ut. Tro mig, det är värt det.

En sak jag har märkt under mina år som målare i Skövde är att många människor tror att de kan köpa den billigaste rullen och kasta den när de är klara. Men det är verkligen inte värt det. Billiga rullar håller inte tillräckligt med färg för att göra ett bra jobb. I slutändan kommer det att ta dig fyra gånger så lång tid att måla ett rum, och du kommer troligen att sluta med ett ojämnt lager av färg och fula penseldrag.

Istället, investera i en rulle med 1/2 tums lugg i en blandning av ull och polyester, och ge det ett försök. Med rätt skötsel kan det här vara den sista rullen du någonsin behöver köpa.

Att måla om kan vara en rolig och givande upplevelse, och det behöver inte vara skrämmande alls. Med rätt utrustning och lite tålamod kan du förvandla ditt hem på nolltid. Och kom ihåg, det viktigaste är att ha roligt med det! Så vad väntar du på? Dags att börja måla om!

1. Hur mycket färg behöver jag till mitt projekt?

Det beror på storleken på rummet och vilken typ av färg du använder. Ett tips är att alltid köpa lite mer färg än vad du tror att du behöver, ifall du behöver göra touch-ups senare.

2. Vilken typ av färg ska jag använda?

Detta beror på vilken yta du ska måla och vilken look du vill åstadkomma. Glansiga färger ger en blank yta och är lätta att torka av, medan matta färger ger en mer sofistikerad, lugn look.

3. Hur rengör jag min roller efter användning?

För vattenbaserade färger, skölj rullen under varmt vatten tills vattnet blir klart. För oljebaserade färger, behöver du använda ett lösningsmedel för att få bort all färg.

4. Hur länge behöver jag vänta mellan applicering av varje färglager?

Det beror på färgen du använder, men generellt sett bör du vänta minst två timmar mellan varje lager.

5. Hur förbereder jag ytan innan jag börjar måla?

Se till att ytan är ren, torr och fri från löst sittande material. Om du målar över en mörk färg med en ljusare färg kan det vara bra att applicera ett lager primer först.

You may also like...