Ekonomi som man ska tänka på innan man köper villa

Jaha, då var det ännu en sån där dag då man funderar på att spara ihop mera pengar, sälja lägenheten och köpa en villa istället. Men det är en himla mycket att tänka på. Samlar man ihop alla punkter så blir det en del att hålla reda på. 

Allmän budget och besparingar

Först ska man väl tänka på den allmänna budgeten, vad det kostar att driva och ha den. Precis som med en lägenhet måste man ha en del pengar kvar, sparade för att man ska ha råd med sånt som renoveringar, akuta lagningar och köpa in sånt som man senare plötsligt upptäcker att man tycker att man behöver. 

Vad är det man brukar säga att man behöver spara? En sådär 100 – 200 tusen kronor i besparingar är nog minimum nä man har köpt villan och allt som man behöver ha för att klara vardagen. Därför ska man se till att inte barskrapa sig helt och hållet när man köper en villa. Det är nog lätt gjort, men tänk om du snart behöver mer pengar så kan det vara svårt att låna när du redan har lånat till villan. 

Kolla in bloggen securetogether för att lära dig mer om ekonomi.

Försäkringar

Och på tal om ekonomin, för att det inte ska kosta för mycket om olyckan skulle vara framme så måste man ha en bra villaförsäkring. Snåla för all del inte på den, se till att täcka upp alla kryphål och småkostnader som kan uppstå. Sånt är det inte alla villaförsäkringar som täcker, så se till att du jämför villaförsäkring noggrant. 

Driftkostnader

Frågan om hur man ska värma upp villan är en annan sak. Hur dyrt det blir och vilka sätt man använder eller kombinerar beror ju också på hur stor villan är. I Sverige brukar inte vanliga hus vara så stora just på grund av att uppvärmningskostnaderna kan skena i höjden. Du kanske inte planerar att köpa en stor herrgård och har ingen lust att spendera över en miljon per år i uppvärmningskostnad, men det är ändå bra att ha en hum över dessa kostnader när jämför villor.

Läge 

Man ska inte heller lura sig att det blir billigare om man köper villa längre ut i skogen. Visst kan själva huset bli billigare, men tänk på behoven för transporter och bil. Om ni är två personer som ska bo tillsammans och behöver två bilar kan det blir stora månadskostnader som man skulle ha sluppit om man bodde närmare jobb och kunde resa med allmänna färdmedel eller cykla större delen av året. 

Typ av villa

Tänk också på att villan kommer att ta olika mycket tid i anspråk och olika kostnader beroende på materialet. Ett trä- eller stenhus innebär helt olika typer av kostnader och insatser. Om du vill ha en villa så  bör kolla upp alla kostnader för underhåll och renovering och jämföra med kostnad för inköp och drift. På det sättet har du koll över din budget och hur mycket pengar du måste planera löpande och för besparingar. 

You may also like...