Starta eget företag

Starta eget företag

Många av oss är det som går i tankarna eller har någon gång gått i tankarna om att starta eget företag. Kanske är det så att du precis ska ta det där steget eller vill veta mer innan du gör det?

Vi har samlat lite info kring hur det är att starta eget företag och vad du ska tänka på innan du startar upp 🙂

Hur börjar resan när du ska starta eget företag?

Som egenföretagare använder du dig av F-skatt och inte av A-skatt som är för anställda. Med eget företag ingår att du har skyldighet som egenföretagare att betala in skatteavdrag och sociala avgifter, vilket du inte behöver tänka på som anställd. När du har registrerat ditt företag måste du lämna in en ansökan om F-skattsedel.

Det är till Skatteverket som du skickar in din ansökan om F-skatt och ett beslut för godkännande brukar vanligtvis ha en process på upp till 3–6 veckor. För en så effektiv process som möjligt är det väldigt viktigt att få klart din ansökan så snart som möjligt. Det finns ett alternativ som heter F / A-skatt, där du både har ett jobb och driver ett företag.

Arbetsgivaren betalar avdrag för löneskatt och betalar alltid arbetsgivarnas avgifter, men du som företagare betalar in skatter och socialförsäkring i ditt eget företag med din F-skattsedel. När du har ett företag som säljer för mer än 30 000 SEK per år, exklusive moms, lär ditt företag ha moms. Skatten kallas för moms och betalas av alla som köper varor och tjänster. Moms ingår alltid för privatpersoner, så det är inte enkelt att ta hand om, om man inte vet om det som egenföretagare.

I ditt egna företag måste du alltid rapportera och betala in in den moms du är skyldig till staten. När ditt egna företag säljer produkter eller tjänster måste du samla in moms från din försäljning, den så kallade utgående momsen. När du köper produkter eller tjänster till företaget, så betalar du moms för dem, den så kallade ingående moms.

Som företagare måste du rapportera detta och du kommer att bli tillfrågad av regeringen. Sammantaget är moms varken en inkomst eller en kostnad för dig, men det är din skyldighet för att du ska kunna ha ditt företag och för att du ska kunna sköta din skatt och avgifter.

Det senaste inom teknik för ditt företag hittar du på jeapie.com.

starta-eget-foretag

Hur fungerar det när du ska starta eget företag?

Det du behöver för att starta eget företag varierar beroende på vilken företagsform som du väljer och andra parametrar som är specifikt relaterade för ditt egna företag. Om du behöver köpa inventarier, hyra kontorsplats eller marknadsundersökningar innan du börjar är kostnaden högre om du erbjuder tjänster som inte kräver dyra verktyg och om du exempelvis hyr lokal.

Skulle du vilja starta ett aktiebolag måste du ha ett kapital på 25 000 SEK, men även om du ska starta ett enskilt företag eller ett aktiebolag, behöver du ha tillgång till en viss summa pengar i början. Om du börjar ett heltidsarbete måste du kunna försörja dig så länge företaget är lönsamt. Några områden som du kan spendera pengar på förutom marknadsföring är transportmedel och personal.

Prova genom att göra en uträkning som visar att du kan hantera pengar i det egna företaget. Detta inkluderar balansräkning och intäkter. Likviditet är viktigt att beräkna för att se om pengar inom och utanför företaget, till exempel när du handlar en vara eller när du gör en investering. En vinst- och förlustberäkning beräknar intäkter och kostnader, vilket innebär att du får fram om ditt företag genererar en vinst eller förlust.

Kombinera företag och träning? Läs mer här.

starta-eget-foretag

För att komma igång med ditt företag kan du få kredit. Eget kapital är att rekommendera, men andra sätt att få kredit inkluderar exempelvis Almi-lån, fonder och ett vanligt banklån. Stödet för ditt företag kallas “stöd för att starta företag” och innehåller ett aktivitetsstöd som är till för att sysselsätta arbetslösa.

Om du funderar på något som resulterar i goda utsikter för att driva ett lönsamt företag, som ger långsiktig anställning, är genom att ha en insamling som du startar själv. För att ha rätt till din ersättning måste du vara över 18 år och inskriven som arbetssökande hos myndigheten Arbetsförmedlingen.

Ett uppstartslån är, precis som namnet antyder, ett slags lån som är framtaget för att komma igång när du ska starta eget företag och är en viktig del i sitt eget företag under uppstartsfasen. Det innebär exempelvis inköp av material eller lokaler.

För dig som vill få hjälp med att starta eget företag, så rekommenderar vi 8511 Redovisning som är experter inom rådgivning.

Vill du läsa mer, så kan du läsa vårt senaste inlägg här.

You may also like...